4 os.
45 min
Średnie
2.60 zł / os.
Zapiekanka z indyka
Składniki przepisu
300 g mielonego mięsa z indyka
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
4 ziemniaki
6 gałązek natki pietruszki
1 puszka pomidorów krojonych Zaczarowany Ogród
2 łyżki masła 82% ekstra Mleczna Polana
3 łyżki oleju rzepakowego Marysia
1 łyżeczka oregano Na Szlaku Smaku
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonym wrzątku. Ugotowane, gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj masło, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.

Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz, zmiażdż i drobno posiekaj. Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę. Smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Po tym czasie dodaj marchewkę, zamieszaj warzywa i smaż przez 4 minuty. Do podsmażonych warzyw dodaj mięso z indyka i smaż razem przez 5 minut. Podsmażone mięso dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj pomidory z puszki, zwiększ ogień i gotuj przez 15 minut.

Mięso z warzywami przełóż do naczynia do zapiekania. Na wierzch nałóż puree z ziemniaków.

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC i zapiekaj przez 15 minut.

Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i podawaj na gorąco.