4 os.
70 min
Łatwe
6.60 zł / os.
Żeberka w sosie
Składniki przepisu
Żeberka wieprzowe, 1,2 kg
Mąka tortowa Marysia, 6 łyżek
Olej rzepakowy Marysia, 3 łyżki/24 g
Cebula, 1 sztuka/150 g
Grzyby Suszone Zaczarowany Ogród, 30 g
Kluski na parze Go tove, 1 opakowanie/450 g
Ziele angielskie Na Szlaku Smaku, 5 ziaren/2 g
Liść laurowy Na Szlaku Smaku, 3 liście/2 g
Sól, pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu

Żeberka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze porcje, obtocz w mące doprawionej solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim żeberka z każdej strony po 2 minuty. Dodaj posiekaną drobno cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby. Dolej do garnka 0,5 l wody tak, aby woda przykrywała mięso. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 60 minut. Po 30 minutach możesz dodać 4-5 kromek bagietki dla zagęszczenia sosu.

Gotowy sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Żeberka podawaj z kluskami.