4 os.
50 min
Średnie
1.90 zł / os.
Zebra
Składniki przepisu
5 jaj L Marysia
3 szkl. mąki tortowej Marysia
1 szkl. cukru
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao Conchador
3 łyżeczki proszku do pieczenia Marysia
1 szkl. wody gazowanej Aqua Rosa
1 szkl. oleju słonecznikowego Marysia
Przygotowanie przepisu

Piekarnik nagrzej do 180oC. Dno oraz boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, a następnie nie przerywając ucierania, dodawaj partiami cukier. Do ubitych białek dodaj po jednym żółtku. Ubita piana powinna być pełna pęcherzyków powietrza. Do ubitych jajek dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę gazowaną. Gotową masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Obie masy dokładnie wymieszaj. Za pomocą chochelki nalewaj do tortownicy na przemian ciemną i jasną masę.

Tortownicę wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.