4 os.
35 min
Średnie
4.00 zł / os.
Zielone muffiny
Składniki przepisu
150 g świeżego szpinaku
200 g drobnych mieszanych owoców sezonowych
2 gałązki mięty
250 g mascarpone
3/4 szklanki mąki luksusowej Marysia
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru pudru
2 jajka M Marysia
1 łyżeczka proszku do pieczenia Marysia
20 ml wody gazowanej Aqua Rosa
50 ml oleju rzepakowego Marysia
Przygotowanie przepisu
Szpinak, jajka, olej oraz wodę gazowaną umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Masę przelej do dużej miski. Do zmiksowanego szpinaku dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Mieszaj do połączenia się składników.
Foremkę na muffiny wyłóż papilotkami. Nakładaj ciasto do 1/2 wysokości. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika i piecz przez 15 minut. Gotowe muffinki wystudź. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Wierzch muffinek udekoruj kremem z mascarpone, świeżymi owocami i listkami mięty.