4 os.
40 min
Łatwe
2.20 zł / os.
Ziemniaki hasselback
Składniki przepisu
4 ziemniaki
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
1 łyżka masła ekstra 82% Mleczna Polana
2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
1 łyżka bazylii Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka soli Na Szlaku Smaku
sos meksykański Na Szlaku Smaku, do podania
Przygotowanie przepisu
Nagrzej piekarnik do 200oC. Ziemniaki opłucz i osusz. Za pomocą ostrego noża zrób na każdym ziemniaku pionowe nacięcia tak, aby nie przeciąć ziemniaka do końca.
Tak przygotowane ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ziemniaków posmaruj oliwą, posyp solą, drobno posiekanym czosnkiem i suszoną bazylią.
Na każdym ziemniaku ułóż kawałki masła. Ziemniaki wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut. Upieczone ziemniaki podawaj z sosem meksykańskim.