4 os.
25 min
Średnie
2.50 zł / os.
Zupa alzacka
Składniki przepisu
200 g boczku Rzeźnik Szymon
8 kromek pieczywa tostowego pszennego Wypiekarnia i Ciachowania
1 cebula
4 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
4 gałązki natki pietruszki
garść listków lubczyku
200 ml jasnego piwa
700 ml bulionu
2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
2 liście laurowe Na Szlaku Smaku
4 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Do gorącego bulionu dodaj liść laurowy i ziele angielskie i odstaw go do przestudzenia. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Z tostów wykrój skórki, a miąższ pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę. Smaż 3-4 minuty, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Po tym czasie wlej do garnka przecedzony przez sitko bulion oraz piwo. Dodaj tosty i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Gotową zupę zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Boczek pokrój w grubą kostkę i przełóż na patelnię. Usmaż boczek na małym ogniu na złoty kolor.

Zupę podawaj z boczkiem, listkami natki pietruszki i lubczyku.