4 os.
25 min
Łatwe
2.40 zł / os.
Zupa brukselkowa
Składniki przepisu
1 torebka mrożonej brukselki Zaczarowany Ogród
1 cebula
1 marchewka
3 ziemniaki
½ pęczka szczypiorku
1 łyżka masła ekstra 82% Mleczna Polana
100 ml śmietanki UHT 18% Mleczna Polana
1 łyżka oliwy z oliwek Philosophie
800 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i masło i wrzuć na nie cebulę. Smaż przez 2-3 minuty, a następnie dodaj marchew i smaż kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj ziemniaki, zamieszaj całość, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Po upływie czasu dodaj brukselkę. Gotuj zupę jeszcze przez 5 minut. Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę zagotuj i zestaw z ognia.
Zupę brukselkową podawaj ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.