Cebulę kroimy w piórka szerokości ok 2-3 mm. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek oraz dodajemy masło. Do na wpół rozpuszczonego masła dodajemy cebulę i mieszając co jakiś czas, dusimy pod przykryciem przez 25 minut.
Po tym czasie do cebuli wlewamy białe wino, bulion wołowy orz wrzucamy świeży tymianek i zostawiamy na małym ogniu na kolejne 25 minut, wcześniej po około 10 minutach, dodając jeszcze posiekany czosnek.
W międzyczasie bagietkę kroimy na skos w 1,5 cm grubości kromki, które wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 4-5 minut.
Po 25 minutach zupę przelewamy do misek żaroodpornych. Wierzch posypujemy tartym serem. Następnie układamy grzanki, które pokrywamy kolejną warstwą sera i przyprawiamy solą oraz ]
Finalizujemy świeżymi tymiankiem.