6 os.
70 min
Łatwe
3.80 zł / os.
Zupa cebulowa
Składniki przepisu
500 g cebuli
100 g masła ekstra
Dwie łyżki oliwy z oliwek
250 ml białego wytrawnego wina
1 litr bulionu wołowego
Dwie półbagietki
2-3 ząbki czosnku
150 g sera żółtego np. gouda, ementaler
Szczypta świeżego tymianku
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie przepisu

Cebulę kroimy w piórka szerokości ok 2-3 mm. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek oraz dodajemy masło. Do na wpół rozpuszczonego masła dodajemy cebulę i mieszając co jakiś czas, dusimy pod przykryciem przez 25 minut.

Po tym czasie do cebuli wlewamy białe wino, bulion wołowy orz wrzucamy świeży tymianek i zostawiamy na małym ogniu na kolejne 25 minut, wcześniej po około 10 minutach, dodając jeszcze posiekany czosnek.

W międzyczasie bagietkę kroimy na skos w 1,5 cm grubości kromki, które wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 4-5 minut.

Po 25 minutach zupę przelewamy do misek żaroodpornych. Wierzch posypujemy tartym serem. Następnie układamy grzanki, które pokrywamy kolejną warstwą sera i przyprawiamy solą oraz ]

Finalizujemy świeżymi tymiankiem.