4 os.
30 min
Łatwe
2.00 zł / os.
Zupa cebulowa z grzanką serową
Składniki przepisu
1 kg cebuli
4 kromki pieczywa tostowego Wypiekarnia I Ciachownia
4 plastry żółtego sera Mleczna Polana
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Zaczarowany Ogród
100 ml bulionu warzywnego Go tove
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
150 ml białego wina
1 łyżka oliwy Philosophie
1 łyżka oleju rzepakowego Marysia
1 łyżka tymianku
5 liści laurowych Na Szlaku Smaku
8 ziaren ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
1 łyżka cukru
szczypta pieprzu Na Szlaku Smaku
2 szczypty soli
Przygotowanie przepisu
Olej z oliwą zmieszaj i podgrzej w rondlu. Obraną i pokrojoną w pióra cebulę przesmaż na złoty kolor i posyp dwiema szczyptami soli. Po czasie do całości dodaj: koncentrat pomidorowy, sos sojowy, cukier, ziele angielskie, liść laurowy.
Składniki delikatnie wymieszaj, a po 2 min. podlej białym winem. Alkohol odparuj i zalej bulionem warzywnym. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 min. Na koniec dorzuć listki tymianku i szczyptę pieprzu. W międzyczasie, zapiecz tosty z żółtym serem (180 stopni/ 3 min.). Zupę przelej do miski, przykryj pieczywem z piekarnika.