4 os.
35 min
Średnie
2.70 zł / os.
Zupa chrzanowa na chlebie żytnim
Składniki przepisu
1 l bulionu mięsnego
chrzan w słoiku
1/2 pora
1 cebula
250 g chleba żytniego
2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
100 g śmietany 18 % Mleczna Polana
100 g boczku w plastrach
4 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
sól
pieprz czarny Na Szlaku Smaku
szczypiorek
Przygotowanie przepisu

Chleb pokrój w kostkę i ułóż na blaszce do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Na drugiej blaszce połóż plastry boczku i wstaw obie do pieca w temp. 160ºC na około 15 minut. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i przesmaż na oliwie. Dodaj rozgnieciony czosnek, a po chwili pokrojonego w plastry pora. Smaż krótko i zalej bulionem. Dodaj upieczony chleb, zostawiając część do dekoracji, i gotuj około 10 minut. Następnie dodaj 3 łyżeczki chrzanu, sól, pieprz i zblenduj na gładką zupę. Dopraw, jeśli potrzeba solą i większą ilością chrzanu. Podawaj z grzankami, plastrami boczku, odrobiną śmietany i siekanym szczypiorkiem.