4 os.
25 min
Łatwe
4.35 zł / os.
Zupa curry
Składniki przepisu
2 cukinie
1 marchewka
1 cebula
1 pomidor
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
4 gałązki natki pietruszki
100 ml śmietanki UHT 30% Mleczna Polana
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
600 ml bulionu warzywnego
3 łyżki oleju rzepakowego Marysia
garść orzechów nerkowca Bacalis
sól Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchew obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinię przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Imbir obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę. Smaż przez 3 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Po tym czasie dodaj imbir, cukinię i marchewkę, zamieszaj warzywa i smaż przez 4 minuty. Warzywa zalej bulionem, dodaj posiekanego pomidora i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Gotową zupę zmiksuj blenderem na krem. Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Zamieszaj zupę i dopraw do smaku solą.

Zupę curry podawaj z orzechami nerkowca i siekaną natka pietruszki.