4 os.
30 min
Łatwe
5.10 zł / os.
Zupa czosnkowa z kurczakiem
Składniki przepisu
0,5 kg fileta z piersi kurczaka
250 g pieczarek Zaczarowany Ogród
1 cebula
1 łyżka oleju słonecznikowego Marysia
1 łyżka oliwy z oliwek Philosophie
1,3 l bulionu
250 ml śmietany 18% Mleczna Polana
6 ząbków czosnku Zaczarowany Ogród
8 ziarenek ziela angielskiego Zaczarowany Ogród
1 łyżka tymianku
4 liście laurowe Na Szlaku Smaku
szczypta soli
szczypta pieprzu mielonego Na Szlaku Smaku
0,5 łyżeczki lubczyku Na Szlaku Smaku
Przygotowanie przepisu
W garnku podgrzej olej zmieszany z oliwą. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na złoty kolor. Gdy się zarumieni, dorzuć czosnek w plasterkach. Całość zamieszaj i przesmaż pokrojonego w grubą kostkę kurczaka (ok 3 – 4min), oraz pieczarki (małe lub pokrojone). Po upływie kolejnych dwóch minut mieszaj, dopraw solą i pieprzem, wrzuć tymianek, lubczyk, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zawartość naczynia zalej bulionem warzywnym i gotuj na średnim ogniu ok. 20 min. Następnie zestaw z ognia, dodaj zahartowaną śmietanę i ponownie zagotuj.