4 os.
90 min
Łatwe
6.50 zł / os.
Zupa grzybowa
Składniki przepisu
Włoszczyzna, 1 pęczek
Cebula, 1 sztuka
Suszone grzyby, 60 g
Olej Marysia, 1 łyżka
Kasza gryczana niepalona Marysia, 200 g
Liść laurowy Na Szlaku Smaku, 4 szt.
Ziele angielskie, 5 ziarenek
Pieprz ziarnisty Na Szlaku Smaku, 10 ziarenek
Sól, do smaku
Sos sojowy, 20 ml
Śmietana 18% Mleczna Polana, 4 łyżki
Sól, do smaku
Przygotowanie przepisu

Grzyby namocz w 1 l wody (najlepiej na dzień przed gotowaniem lub co najmniej na godzinę przed). Obierz włoszczyznę. Cebulę obierz i opal na ogniu.

W garnku rozgrzej olej i przesmaż na nim włoszczyznę. Gdy warzywa lekko się skarmelizują, wlej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaj opaloną cebulę oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Dopraw do smaku solą. Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.

W tym czasie ugotuj kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu.

Gotową zupę dopraw do smaku sosem sojowym. Każdą porcję zupy udekoruj łyżką kwaśnej śmietany i natką pietruszki.