4 os.
35 min
Łatwe
4.20 zł / os.
Zupa grzybowa z ziemniakami
Składniki przepisu
1 opakowanie suszonych podgrzybków Zaczarowany Ogród
1 opakowanie suszonych borowików Zaczarowany Ogród
4 ziemniaki
1 cebula
1 seler
2 marchewki
4 gałązki koperku
1 łyżka masła ekstra 82% Mleczna Polana
100 ml śmietanki UHT 18% Mleczna Polana
1 łyżka oliwy z oliwek Philosophie
1 łyżeczka oregano Na Szlaku Smaku
sól, do smaku
pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu

Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do miski i zalej 200 ml wrzątku. Odstaw na 15 minut, aby zmiękły.

Cebulę posiekaj w grubą kostkę. Marchew obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki i selera obierz i pokrój w grubą kostkę.

W garnku rozpuść masło, oliwę i wrzuć na nie cebulę. Smaż około 1 minuty, a następnie dodaj marchewkę, ziemniaki i selera. Smaż razem przez 3-4 minuty. Do garnka dodaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Wlej dodatkowo 500 ml wody, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dopraw zupę solą, pieprzem oraz oregano.

Śmietankę zahartuj wrzącą zupą i wlej ją do garnka. Zamieszaj zupę i zestaw z ognia.

Zupę podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem.