4 os.
60 min
Łatwe
5.00 zł / os.
Zupa gulaszowa
Składniki przepisu
300 g łopatki wieprzowej,
1 cebula
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
3 ziemniaki
1 marchew
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego Zaczarowany Ogród
1 łyżeczka: papryki ostrej Na Szlaku Smaku
1 łyżka papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
1 łyżka majeranku Na Szlaku Smaku
2-3 łyżki oleju Marysia
10-12 ziarenek ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
5 liści laurowy Na Szlaku Smaku
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie przepisu

Oczyść i pokrój warzywa w kostkę. Pokrojone warzywa rozłóż do osobnych miseczek. Łopatkę pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Rozgrzej olej w garnku. Na olej wyłóż posiekaną cebulę i przesmaż krótko. Następnie dodaj mięso i czosnek. Smaż na ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodaj ziemniaki i marchewkę. Mięso z warzywami smaż 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy.

Zalej 600 ml wody i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone wcześniej papryki.

Gotową zupę dopraw solą, pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem.