4 os.
30 min
Łatwe
2.00 zł / os.
Zupa kalafiorowa
Składniki przepisu
1 opakowanie kalafiora w różyczkach Zaczarowany Ogród
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
4 gałązki koperku
4 łyżki ryżu białego długoziarnistego Marysia
100 ml śmietanki 18% UHT Mleczna Polana
900 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu
Marchew i pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego marchew i pietruszkę. Smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty, a następnie dodaj ziemniaki. Smaż kolejne 3-4 minuty. Warzywa zalej bulionem, dodaj ryż i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj różyczki kalafiora i gotuj kolejne 10 minut. Śmietankę zahartuj w miseczce gorącą zupą i wlej ją do garnka. Zamieszaj zupę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę kalafiorową podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem.