4 os.
30 min
Łatwe
2.00 zł / os.
Zupa krem z kalafiora
Składniki przepisu
1 kalafior
1 cebula
2 ziemniaki
5 gałązek świeżego koperku
1 łyżka masła ekstra Mleczna Polana
100 ml śmietanki 18% UHT Mleczna Polana
2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
1,2 l bulionu warzywnego
4 kanapki pieczywa tostowego maślanego Wypiekarnia i Ciachownia
pieprz, do smaku
sól
Przygotowanie przepisu
Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Kalafior umyj i podziel na małe różyczki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Smaż cebulę 1-2 minuty. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i smaż przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj kalafior i zalej warzywa bulionem. Doprowadź wywar do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Gotową zupę zmiksuj blenderem na gładki krem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Śmietankę zahartuj gorącą zupą i wlej ją do garnka. Dokładnie wymieszaj zupę.
Zupę podawaj z tostami.