4 os.
25 min
Łatwe
6.00 zł / os.
Zupa krem z pora
Składniki przepisu
250 g boczku Pure Rzeźnik Szymon
100 g sera żółtego gouda Mleczna Polana
2 pory
3 ziemniaki
½ pęczka szczypiorku
garść rukoli
800 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
8 ziarenek ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
4 liście laurowe Na Szlaku Smaku
4 łyżki pestek z dyni Bacalis
pieprz czarny mielony Na Szlaku Smaku
sól, do smaku
Przygotowanie przepisu

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojony w kostkę boczek, ok. 5 minut. Usmażony boczek przełóż do miseczki, tłuszcz pozostaw na patelni. Na tłuszczu z boczku upraż pestki z dyni. Uprażone pestki przełóż do miseczki wyłożonej ręcznikiem papierowym. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć na nią pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż na małym ogniu przez ok. 7 minut. Następnie dodaj pokrojonego w półplasterki pora i smaż przez kolejne 5 minut. Do usmażonych warzyw dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zalej warzywa bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmij z zupy liść laurowy i ziele angielskie, i zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj z posiekanym żółtym serem i rukolą. Wierzch zupy udekoruj świeżo posiekanym szczypiorkiem, boczkiem i pestkami dyni.