4 os.
30 min
Łatwe
5.50 zł / os.
Zupa krem z topinamburu
Składniki przepisu
600 g topinamburu
200 ml śmietanki 30% Mleczna Polana
600 ml mleka Mleczna Polana
2 szt. cebuli
2 szt. liścia laurowego Na Szlaku Smaku
100 ml mocnej kawy Baristada
4 kostki białej czekolady Choco Charlie
3 łyżki oleju słonecznikowego Marysia
6 łyżek nasion słonecznika Bacalis
4 łyżki pestek dyni Bacalis
4 łyżki oleju słonecznikowego Marysia
2 łyżki białego octu winnego
2 gałązki natki pietruszki
sól, szczypta do smaku
pieprz czarny Na Szlaku Smaku, szczypta do smaku
Przygotowanie przepisu

Zupa:

Topinambur dokładnie umyj i zostaw kilka najmniejszych sztuk nieobranych, resztę obierz i pokrój w dużą kostkę. Na oleju usmaż topinambur do złoto-brązowego koloru i dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż ok. 10 minut. Zalej mlekiem i śmietanką, dodaj liść laurowy i wrzuć nieobrany topinambur. Gotuj 15 minut, aż topinambur będzie miękki. Wyjmij liść laurowy, nieobrane warzywa i zblenduj. Na koniec dodaj kawę, czekoladę i ponownie zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dodatki:

Nieobrany i ugotowany topinambur pokrój w ćwiartki i podsmaż na oleju do ciemnego koloru. Dopraw solą, dodaj ocet winny, krótko przesmaż. Na suchej patelni upraż pestki dyni, a następnie pestki słonecznika. Zupę podaj z prażonymi pestkami oraz smażonym topinamburem. Przed podaniem polej olejem i udekoruj listkami natki pietruszki.