4 os.
30 min
Łatwe
3.00 zł / os.
Zupa krem z zielonych warzyw
Składniki przepisu
Masło Mleczna Polana, 2 łyżki
Cebula, 1 sztuka
Por (zielona część), 1 sztuka
Ziemniaki duże, 300 g
Cukinia, 1 sztuka
Bulion Go tove z kostki, 600 ml
Czosnek, 1 ząbek
Szpinak mrożony Zaczarowany Ogród, 100 g
Śmietanka 30% Mleczna Polana, 125 ml
Ziarna słonecznika Bacalis, 50 g
Sól, pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu
W garnku rozgrzej masło i wrzuć na nie posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojonego na małe kawałki pora. Smaż 3-4 minuty na małym ogniu. Dopraw do smaku solą. Do warzyw dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną na małe kawałki cukinię oraz szpinak. Do warzyw wlej bulion i gotuj 15 minut na małym ogniu. Gotową zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawaj z uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.