4 os.
25 min
Łatwe
7.35 zł / os.
Zupa kurkowa
Składniki przepisu
500 g kurek
1 pęczek włoszczyzny
6 gałązek natki pietruszki
2 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
4 łyżki kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
4 liście laurowe Na Szlaku Smaku
6 ziarenek ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
pieprz Na Szlaku Smaku
sól
Przygotowanie przepisu

Włoszczyznę umyj i obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki. Selera pokrój w kostkę. Por pokrój w plasterki.

W garnku rozpuść masło i wrzuć na niego marchew, pietruszkę i selera. Przesmaż na małym ogniu około 2-3 minuty. Następnie dodaj pokrojonego pora i smaż kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj do garnka ziele angielskie, liść laurowy i zalej warzywa 800 ml wody. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 10 minut.

Kurki oczyść i pokrój na równe kawałki. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią kurki i smaż bez dodatku tłuszczu około 3-4 minut. Następnie dodaj kurki do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Śmietanę zahartuj w miseczce wrzącą zupą i wlej ją do garnka. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę z posiekaną natką pietruszki.