4 os.
90 min
Średnie
9.00 zł / os.
Zupa kurkowa
Składniki przepisu
porcja rosołowa/kawałek żeberka
500 g świeżych kurek
2 szalotki
50 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
mrożona włoszczyzna Zaczarowany Ogród
przyprawy: tymianek, kminek, ziele angielskie, sól i pieprz czarny Na Szlaku Smaku
świeże przyprawy: natka pietruszki, koperek
200 ml śmietanki słodkiej 18% Mleczna Polana
kluski lane 4 jajeczne Marysia (gotować wg zalecenia producenta)
Przygotowanie przepisu

Do garnka wlej 3 litry zimnej wody, włóż porcję rosołową i kawałek żeberka, gotuj 1h. Dodaj włoszczyznę/warzywa mrożone, gotuj 8-10 minut. Dodać przyprawy, ziele angielskie, pieprz czarny.

W międzyczasie obierz 2 szalotki i pokrój - przesmaż na maśle, kurki oczyść, obierz i dodaj do przesmażonej szalotki.

Do zupy dodać świeżo pokrojoną pietruszkę i koperek. Na koniec zupę doprawić tymiankiem, kminkiem, solą i pieprzem i kolendrą. Dodać słodką śmietankę 18%.