Zaczynamy od pokrojenia warzyw: ziemniaki i seler kroimy w kostkę, kapustę w piórka. W większą kostkę kroimy cebulę, marchewkę, cukinię, bakłażana, paprykę oraz pomidora. Pora szatkujemy. Czosnek ciekamy.
Rozgrzewamy garnek i wrzucamy do niego ziemniaki i seler. Następnie dodajemy dwie łyżki oliwy i mieszamy. Możemy odczekać 1-2 minuty o jakiś czas mieszając. Dodajemy kolejne warzywa: kapustę, cebulę, marchewkę, bakłażana, cukinię, pora, fasolę białą, groszek, paprykę, pomidory i czosnek. Na końcu dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając, by składniki nie przywarły do dna.
Po 10 minutach warzywa zalewamy bulionem i zostawiamy na małym ogniu na 20 minut.
Po 20 minutach bezpośrednio do garnka z zupą dodajemy makaron: np. muszelki, świderki lub tak jak Michał – makaron kelche i pozostawiamy na 7 minut.
Nasza zupa minestrone jest gotowa.
Na talerzu możemy posypać ją tartym parmezanem, a także udekorować listkami świeżej bazylii.