8 os.
60 min
Łatwe
4.40 zł / os.
Zupa Minestrone
Składniki przepisu
200 g ziemniaków
100 g selera
100 g białej lub włoskiej kapusty
150 g białej cebuli
100 g marchewki
200 g bakłażana
200 g cukinii
50 g pora
1 puszka białej fasoli Zaczarowany Ogród
100 g zielonego groszku
1 papryka czerwona
3-4 pomidory
1,5 litra bulionu (warzywnego lub mięsno-warzywnego)
2 ząbki czosnku
200 g makaronu kelche Pasta la Vista (lub innego)
50 g tartego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie przepisu

Zaczynamy od pokrojenia warzyw: ziemniaki i seler kroimy w kostkę, kapustę w piórka. W większą kostkę kroimy cebulę, marchewkę, cukinię, bakłażana, paprykę oraz pomidora. Pora szatkujemy. Czosnek ciekamy.

Rozgrzewamy garnek i wrzucamy do niego ziemniaki i seler. Następnie dodajemy dwie łyżki oliwy i mieszamy. Możemy odczekać 1-2 minuty o jakiś czas mieszając. Dodajemy kolejne warzywa: kapustę, cebulę, marchewkę, bakłażana, cukinię, pora, fasolę białą, groszek, paprykę, pomidory i czosnek. Na końcu dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając, by składniki nie przywarły do dna.

Po 10 minutach warzywa zalewamy bulionem i zostawiamy na małym ogniu na 20 minut.

Po 20 minutach bezpośrednio do garnka z zupą dodajemy makaron: np. muszelki, świderki lub tak jak Michał – makaron kelche i pozostawiamy na 7 minut.

Nasza zupa minestrone jest gotowa.

Na talerzu możemy posypać ją tartym parmezanem, a także udekorować listkami świeżej bazylii.