4 os.
30 min
Łatwe
1.70 zł / os.
Zupa pomidorowa z kluseczkami
Składniki przepisu
100 ml mleka Mleczna Polana
3 jajka L Marysia
200 g mąki pszennej luksusowej Marysia
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
½ pęczka natki pietruszki
2 l bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego Zaczarowany Ogród
1 łyżka ziół prowansalskich Na Szlaku Smaku
3 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
pieprz Na Szlaku Smaku
sól
Przygotowanie przepisu

Zupa:

W garnku rozgrzej oliwę i dodaj koncentrat. Smaż przez 5 minut, a następnie dolej bulion warzywny. Doprowadź bulion do wrzenia i dodaj do niego pokrojone w drobną kostkę warzywa. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką i kluskami.

Kluski:

Ubij jajka na puszystą masę. Do jajek dodaj mleko, mąkę, szczyptę soli oraz zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj. W rondlu zagotuj wodę. Za pomocą łyżki kładź na gotującą się wodę małe kluseczki. Gdy wypłyną, gotowe kluseczki odcedź na sicie.