4 os.
40 min
Łatwe
7.30 zł / os.
Zupa rybna
Składniki przepisu
2 płaty karpia
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny
4 gałązki koperku
2 łyżki kwaśnej 18% śmietany Mleczna Polana
2 jajka L Marysia
2 łyżki mąki luksusowej Marysia
1 łyżeczka lubczyku Na Szlaku Smaku
2 liście laurowe Na Szlaku Smaku
4 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Włoszczyznę opłucz i obierz. Cebulę obierz i opal nad płomieniem. Płaty karpia opłucz.

Włoszczyznę, cebulę i karpia przełóż do garnka. Zalej 1 l wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Garnek postaw na małym ogniu i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Gotową zupę dopraw do smaku lubczykiem, solą i pieprzem, wyłów warzywa i rybę. Mięso ryby obierz i włóż do garnka z zupą.

Jajka wbij do miski, dodaj do nich mąkę, szczyptę soli i utrzyj na jednolitą masę.

Bulion doprowadź do wrzenia i za pomocą łyżki kładź porcje ciasta na kluseczki.

Gorącą zupą zahartuj śmietanę i wlej ją do garnka.

Zupę rybną podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem.