6 os.
40 min
Łatwe
6.90 zł / os.
Zupa rybna
Składniki przepisu
500 gramów ryb wędzonych morskich (np. łosoś, halibut, zębacz)
Pęczek włoszczyzny
Dwie łodygi selera naciowego
Pęczek zielonej cebulki
250 g pomidorów koktajlowych
200 g zielonej fasolki szparagowej
Woda lub bulion
Śmietanka 30 %
Trawa cytrynowa (świeża lub suszona)
Natka pietruszki i koperku
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie przepisu

Warzywa obieramy i kroimy w cienki plasterki. Z łodyg selera naciowego usuwamy żyłki. Warzywa umieszczamy w rozgrzanym i suchym garnku. Prażymy przez ok. 6 minut.

Następnie podlewamy wodą lub bulionem. Doprawiamy trawą cytrynową. Gotujemy przez kolejne 5-6 minut.

Dodajemy ryby wędzone. Mięso oddzielamy od ości, ale nie zdejmujemy skóry, która zawiera w sobie dużo smaku. Pozostawiamy na kolejne 5-6 minut. W międzyczasie pomidory koktajlowe przecinamy na pół. Zieloną cebulkę wraz z natką kroimy w plasterki. Pomidory, cebulkę oraz zieloną fasolkę szparagową dodajemy do garnka i gotujemy kolejne 5 minut.

Na koniec dodajemy posiekaną natkę koperku oraz pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem

Podajemy z dodatkiem śmietanki.