4 os.
30 min
Łatwe
8.90 zł / os.
Zupa rybna z koprem włoskim
Składniki przepisu
1 dorada 600-800 g
1 marchewka
2 bulwy kopru włoskiego
2 pomidory
2 cebule
1 por
3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka koperku
2 gwiazdki anyżu
4 liście laurowe Na Szlaku Smaku
sól,
pieprz
Przygotowanie przepisu

Doradę wyfiletuj i zdejmij skórę. Głowę oczyść ze skrzeli i oczu i razem z kręgosłupem dokładnie opłucz. Filety posól i odstaw do lodówki, a pozostałe części ryby zalej wodą i gotuj około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie obierz cebulę oraz marchew i pokrój w kostkę. Pokrój w nieduże kawałki pora, koper włoski i selera. Czosnek rozgnieć, a pomidory zetrzyj na tarce. Po ugotowaniu wywaru przecedź go i dodaj do niego warzywa oraz przyprawy. Gotuj ok. 10 minut, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj do zupy pokrojone w mniejsze kawałki filety z dorady. Zupę przykryj pokrywką i odstaw na 10 minut. Podawaj z siekaną natka pietruszki i koperkiem.