4 os.
25 min
Łatwe
2.10 zł / os.
Zupa szczawiowa z jajkiem
Składniki przepisu
4 pęczki świeżego szczawiu lub 1 słoik szczawiu konserwowego Zaczarowany Ogród
4 młode ziemniaki
1/4 pęczka koperku
4 jajka L Marysia
50 ml kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
3 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
1 l bulionu warzywnego
pieprz
sól
Przygotowanie przepisu

Ziemniaki opłucz i ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku. Ugotowane i wystudzone ziemniaki obierz ze skórki i pokrój je w kostkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż na nim ziemniaki na złoty kolor. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i przekrój na połówki.

Liście szczawiu opłucz i pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w cienkie pióra. W garnku rozgrzej olej, wrzuć na niego cebulę i smaż 2-3 minuty. Do usmażonej cebuli dodaj 2 łyżki masła. Następnie dodaj szczaw, dokładnie zamieszaj i zalej bulionem. Doprowadź wywar do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje zestaw ją z ognia. Gorącą zupą zahartuj śmietanę i wlej ją do garnka. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.

Zupę szczawiową podawaj z podsmażonymi ziemniakami i jajkiem na twardo. Przed podaniem posyp zupę świeżo posiekanym koperkiem.