4 os.
25 min
Łatwe
3.20 zł / os.
Zupa szpinakowa
Składniki przepisu
1 opakowanie liści szpinaku Zaczarowany Ogród
1 por (biała część)
3 ziemniaki
½ pęczka szczypiorku
900 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietanki UHT 18% Mleczna Polana
2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
½ łyżeczka lubczyku Na Szlaku Smaku
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pora pokrój w półplasterki. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pora. Smaż 3-4 minuty, a następnie dodaj ziemniaki. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Następnie dodaj do zupy szpinak i lubczyk. Całość zamieszaj, doprowadź do wrzenia i zblenduj na krem.
Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę szpinakową podawaj skropioną oliwą ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.