4 os.
25 min
Łatwe
8.50 zł / os.
Zupa tajska
Składniki przepisu
2 filety z kurczaka
½ cebuli
½ cukinii
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
½ pęczka kolendry
1 limonka
mały kawałek imbiru
8 pieczarek Zaczarowany Ogród
100 g makaronu ryżowego
1 puszka mleka kokosowego Na Szlaku Smaku
800 ml bulionu warzywnego
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
Przygotowanie przepisu

Filet z kurczaka pokrój w cienkie plastry. Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Cukinię przekrój na pół, usuń pestki i pokrój po skosie w plasterki. Paprykę pokrój w cienkie paseczki.

W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę. Smaż 2-3 minuty, a następnie dodaj paprykę i kurczaka. Smaż kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj cukinię, pieczarki, drobno posiekany imbir i pastę curry. Dokładnie wymieszaj i smaż całość przez 3-4 minuty. Po tym czasie wlej mleko kokosowe, bulion i gotuj przez 10 minut. Gotową zupę dopraw do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki.

Zupę tajską podawaj z makaronem ryżowym i świeżą kolendrą.