8 os.
35 min
Średnie
5.20 zł / os.
Zupa tajska z krewetkami kidi
Składniki przepisu
1 opak. krewetek mrożonych kidi Master Fish
40 g młodych pędów bambusa
1 opak. mleka koksowego Na Szlaku Smaku
1/2 opak. ananasów w plastrach Zaczarowany Ogród (+ syrop)
1 l bulionu + woda
1/2 kapusty pekińskiej
1 cebula czerwona
1/ papryki: czerwonej, żółtej i zielonej
1/3 papryczki chilii
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki pasty curry
mix przypraw do dań kuchni azjatyckiej - do smaku
1 łyżeczka miodu lipowego Zaczarowany Ogród
80 ml oleju sezamowego
sól Na Szlaku Smaku - do smaku
Przygotowanie przepisu
Przygotuj garnek do zupy.
Pokrój w paski papryki kolorowe, papryczkę chilii i cebulę. Podsmaż warzywa na oleju sezamowym. Czosnek posiekaj i posyp solą, odstaw na kilka chwil. Dodaj pokrojoną kapustę pekińską i dorzuć kiełki fasoli mung. Wszystko smaż przez kilka minut.
Dodaj do garnka pokrojonego w kostkę ananasa wraz z syropem. Dopraw przyprawami, pastą curry i wszystko zalej bulionem. Dodaj posolony czosnek, pędy bambusa, pietruszkę, mleko kokosowe i 1 łyżeczkę miodu. Dolej 0,5 -0,75 l wody jeśli wolisz konsystencję tradycyjnej zupy. Na koniec dodaj krewetki, gotuj kilka minut.