4 os.
25 min
Łatwe
2.80 zł / os.
Zupa wiśniowa z makaronem
Składniki przepisu
800 g wiśni (wydrylowane)
200 g makaronu kolanko Marysia
4 łyżki kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
2 łyżki mąki ziemniaczanej Marysia
4 łyżki miodu wielokwiatowego Zaczarowany Ogród
1 l wody niegazowanej Aqua Rosa
1 laska cynamonu
sól, szczypta do smaku
Przygotowanie przepisu
Laskę cynamonu wrzuć do rozgrzanego garnka, podlej 100 ml wody i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj miód, wydrylowane wiśnie oraz resztę wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niewielkiej ilości wody i cienką strużką wlej do zupy. Zupę zamieszaj, dopraw szczyptą soli i zestaw z ognia.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Zupę podawaj z makaronem i łyżką kwaśnej śmietany. Przed podaniem możesz udekorować listkami świeżej mięty.