4 os.
25 min
Łatwe
5.20 zł / os.
Zupa z batatów z curry i szpinakiem
Składniki przepisu
1 cebula
3 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 mały kawałek imbiru
0,5 kg batatów
400 ml mleka kokosowego
2 szt. trawy cytrynowej
2 łyżki oleju słonecznikowego Marysia
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Na Szlaku Smaku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
50 g szpinaku baby
1 pęczek szczypiorku
3 gałązki kolendry
1 limonka
2 łyżki orzechów ziemnych
sól do smaku
Przygotowanie przepisu

Bataty obierz i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka, czosnek rozgnieć, a imbir zetrzyj. Na oleju usmaż cebulę, dodaj czosnek i krótko smaż. Dodaj pastę curry, imbir, pieprz, paprykę i rozgniecioną trawę cytrynową. Dodaj bataty i zalej mlekiem kokosowym oraz dolej 0,4 l wody. Gotuj aż bataty zmiękną. W międzyczasie posiekaj szczypiorek i porwij kolendrę oraz upraż orzechy. Przed podaniem połącz szpinak z przygotowanymi ziołami i orzechami oraz dodaj skórkę i sok z limonki.

Po ugotowaniu zupę zblenduj (bez trawy) i dopraw solą. Na każdą porcję zupy nałóż sałatę ze szpinaku oraz posyp orzechami ziemnymi.