4 os.
40 min
Łatwe
3.30 zł / os.
Zupa z borowików
Składniki przepisu
20 g suszonych borowików Zaczarowany Ogród
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
2 gałązki koperku
2 łyżki masła 82% ekstra Mleczna Polana
100 ml śmietanki 18% UHT Mleczna Polana
700 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka majeranku Na Szlaku Smaku
4 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
3 liście laurowe Na Szlaku Smaku
pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
sól, do smaku
Przygotowanie przepisu
Suszone borowiki namocz w 150 ml wody. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło i wrzuć cebulę.
Smaż cebulę przez 4 minuty, a następnie dodaj pokrojone warzywa. Smaż kolejne 4 minuty. Po tym czasie wlej do garnka grzyby wraz z zalewą i bulion. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Dopraw zupę do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Zupę podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem.