4 os.
25 min
Łatwe
2.40 zł / os.
Zupa z jarmużem
Składniki przepisu
400 g jarmużu
1 seler
3 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
100 ml śmietanki UHT 18% Mleczna Polana
900 ml bulionu warzywnego
3 łyżki oleju rzepakowego Marysia
4 łyżki ziaren słonecznika Bacalis
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu
Ziemniaki oraz selera obierz i pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w pióra. Czosnek obierz, zmiażdż i drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę. Smaż 3-4 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę. Po tym czasie dodaj ziemniaki i selera, zamieszaj i smaż przez 4 minuty. Warzywa zalej bulionem, dodaj jarmuż i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Gorącą zupą zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Zamieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawaj z ziarnami słonecznika uprażonymi na suchej patelni.