4 os.
25 min
Łatwe
3.60 zł / os.
Zupa z soczewicy
Składniki przepisu
½ szkl. czerwonej soczewicy
1 batat
1 cebula
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
¼ papryczki chili
4 gałązki natki pietruszki
1 puszka mleka kokosowego Na Szlaku Smaku
1 kartonik przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pora przekrój na pół i pokrój w półplasterki. Batata obierz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pora i cebulę. Smaż 2 minuty na złoty kolor. Następnie dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Po tym czasie dodaj bataty oraz soczewicę i dokładnie wymieszaj warzywa. Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Po upływie czasu dodaj do garnka drobno posiekaną papryczkę chili, mleko kokosowe i przecier pomidorowy. Doprowadź zupę do wrzenia i zdejmij ją z ognia. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę z soczewicy podawaj z natką pietruszki.