Żurek na zakwasie
Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku i podsmażamy razem z cebulką. Całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy gotowy koncentrat i solimy do smaku. Dodajemy majeranek oraz zabielamy śmietaną. Do miseczki wkładamy pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki i plasterki białej, sparzonej kiełbasy oraz połówki jajka. Zalewamy żurem i dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Żurek z chilli i chorizo
Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku i podsmażamy razem z cebulką. Całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy gotowy koncentrat i solimy do smaku. Dodajemy majeranek oraz zabielamy śmietaną. Do miseczki wkładamy pokrojone w kostkę ugotowane bataty i plasterki podsmażonej kiełbasy chorizo oraz przyprawy: odrobinę pokrojonej drobno papryczki chilli i mieloną słodką paprykę. Zalewamy żurem i dekorujemy świeżą natką pietruszki oraz ugotowanym jajkiem.
Żurek na wodzie z ogórków kiszonych
Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę, kostki szynki i całość podsmażamy. Zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy wodę z ogórków i solimy do smaku. Dodajemy ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek oraz zabielamy śmietaną. Do miseczki nalewamy żur i dekorujemy połówkami ugotowanego jajka oraz natką pietruszki.