4 os.
40 min
Łatwe
6.50 zł / os.
Żurek z białą kiełbasą
Składniki przepisu
4 szt. białej kiełbasy Rzeźnik Szymon
4 jajka
żurek tradycyjny koncentrat Zaczarowany Ogród 500 ml
200 g boczku wędzonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 liście laurowe Na Szlaku Smaku
10 ziarenek: ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego Na Szlaku Smaku
2 łyżki chrzanu Wytworny
1 łyżka musztardy delikatesowej Zaczarowany Ogród
150 ml śmietany 18% Mleczna Polana
1 łyżka majeranku Na Szlaku Smaku
30 g grzybów suszonych borowik szlachetny Zaczarowany Ogród
sól do smaku
Przygotowanie przepisu
Namocz grzyby w 300 ml wody. Boczek pokrój w grubą kostkę i przesmaż w garnku wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem. Smaż razem przez 5 minut. Następnie dodaj grzyby z zalewą. Dolej 200 ml wody i dodaj przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj chrzan oraz musztardę. Doprowadź wywar do wrzenia, dolej koncentrat żurku i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Gotowy żurek zapraw śmietaną. W tym celu przełóż śmietanę do miseczki i zalej ją 150 ml gorącego żurku. Wymieszaj dokładnie i tak zahartowaną śmietanę wlej do garnka. Żurek dopraw majerankiem.
Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i sparzoną białą kiełbasą.